Bestyrelsens beretning ved Generalforsamlingen den 24. marts 2025
Velkommen til vandværkets generalforsamling, hvor vi med beretningen vil give et overblik over årets væsentligste hændelser.
En smule brug for nødforbindelserne har der været i 2024, idet Astrup har brugt at par tusinde m3.
Øvrige har kun brugt vand til skylning af forbindelserne.
Nødforbindelsen fra Aarhus Vand skylles igennem hver uge, og ud over det har vi brugt ca. 4.000m3.
Vi har fået en enkelt ny forbruger (OK tanken ved 365) i 2024, så vi nu er 1560 fordelt på 1194 målersteder.
Prisen pr. m3 vand fra Solbjerg Vandværk er i 2024 fastholdt på 6,- kr., statsafgift udgør 6,37 kr, og + moms bliver den samlede pris således 15,46 kr. pr. m3.
Der er udpumpet 144.669 m3 fra værket + 5.049 m3 fra Aarhus Vand, i alt 149.718 m3 mod sidste års 147.191 m3.
Heraf er de 4.485 m3 solgt til nødforbindelser, der skal have vand fra Solbjerg VV.
142.152 m3 er solgt til forbrugere hvilket giver et ”ledningstab” på ca. 2,1 %.
Vandanalyserne er rigtig pæne, og selvom vi ikke kan sige os 100% fri for uønskede stoffer, så er der ingen der er i nærheden af grænseværdien.
Til gengæld er analyserne udvidet med et ikke helt lille antal, og der skal analyseres for lavere værdier, hvilket så også betyder større udgifter.
Vi har et årligt eftersyn på værket af borerør, pumper, filtre, affugter og el-tavler. Ingen af eftersynene har givet anledning til kommentarer.
Vi har i 2024 også haft kommunalt tilsyn. Eneste kommentar herfra var at værket er i god og velholdt stand.
Vores egenkontrol af målere, som reelt udføres af Kamstrups kontrolenhed, viser at vores målere ligger rigtig fint indenfor den tilladelige grænse for fejlvisning.
Vi har omlagt ledning fra Kærgårdsvej langs blokkene mod Kærgårdsparken.
Sidste år omtalte vi, at vi havde sendt boreansøgning til en ny indvindingsboring på Trolddalsvej.
Her fik vi først tilladelsen umiddelbart før jul (altså 1½ år behandlingstid). Brøndboreren er nu i gang, men vi kender endnu ikke resultatet af prøvepumpningen.
Vores beredskabsplan er opdateret, men i forhold til verden af i dag skal vi have indføjet et IT-beredskab. Det arbejder vi på.
Vi overvejer også, om det kan være nødvendigt at installere et nødstrømsanlæg, igen set i forhold til verden omkring os og de trusler der omtales i forhold til vandforsyning.
Vi besøger også Danske Vandværkers messer for at få input og tale med diverse udstillere, både dem vi kender og dem der måske kunne være relevante, ligesom vi deltager i VPU, vandsamarbejdet i Aarhus kommune.
Fastrup Mark vandværk kontaktede os sidst på året for at høre om vi kunne være interesserede i at overtage deres værk. Umiddelbart var interessen til at overse, idet værket er nedslidt, og vi ikke kender noget til deres ledningsnet, stophaner, brønde m.m. Vi foreslog at de i stedet kunne lægge en ledning fra Solbjerg og så oprette en trykforøger i stedet for at bygge nyt/renovere bestående. Så havde de stadig eget ”vandværk” dog uden egne boringer, men ved evt. senere sammenlægning ville investeringen ikke være tabt. Derefter hørte vi intet. Efterfølgende har ny bestyrelse i Fastrup kontaktet Solbjerg Vandværk til konstruktiv dialog.
Østjyllands Brandvæsen har nedlagt 32 brandhaner i vores forsyningsområde.
Og til sidst som altid:
Husk nu at I som forbrugere bør kontrollere jeres målere jævnligt.
Der kan jo være en skjult lækage. Et løbende toilet eller en dryppende vandhane kan hurtigt blive til flere tusinde kroner.
Vi så gerne, at skolen igen ville lægge vejen forbi med 0. klasser, men efter Corona epidemien har det ligget noget stille.
Men det er, eller har været, en hyggelig dag og ungerne er videbegærlige.
Til slut vil Vandværket sige tak for et godt samarbejde til forbrugerne og alle de samarbejdspartnere vi har mødt i løbet af året.